Oldal kiválasztása

“A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.”

Albert Schweitzer

A Hungarian Wedding Gala és a Ments Életet Közhasznú Alapítvány szervezésében véradásra kérütnk minden esküvői szolgáltatót, hiszen egyetlen véradással három ember élete menthető meg.

A vér az élet jelképe. A vér szállítja a sejtek működéséhez szükséges oxigént és tápanyagot, és a vér szállítja el a működés során felhalmozódott bomlástermékeket a kiválasztó szervekbe. A szívtől a test irányába az artériákban, a testtől a szív irányába pedig a vénákban folyik. Érdemes felidézni az iskolában tanultakat, hiszen mindaddig, amíg meg nem látjuk valahol, vagy vérvételre nem kényszerülünk, elfeledkezünk róla, pedig a vér életünk minden pillanatában ereinkben kering.

A vér gyógyszer. Méghozzá egy olyan biológiailag aktív szer, amely jelenlegi tudásunk szerint nem helyettesíthető. Nincs ekvivalens lehetőség, nincs generikus változat.

Tudtad, hogy egy véradással nemcsak 3 ember életét mented meg, de a magad egészségéért is sokat teszel?

A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak.

Egyetlen csepp ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e, és milyen a vércsoportunk.
Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz Cvírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik.

Feltárhatnak olyan problémákat is, mint például a vashiány, ami fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, de akár koraszüléshez is vezethet. Ennek ellenkezője a magas vasszint, ami oxidációs folyamatokat indít el, növelve a vér sűrűségét, s deformálja a vörösvértesteket.

A véradás nemcsak csökkenti a vérben lévő vasszintet, hanem ösztönzőleg is hat a csontvelő számára, inger új, friss vörösvértestek képzésére. Azok között, akik rendszeresen, félévente adnak vért, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata. (A Journal of the American Medical Assotiation című lap tanulmány szerint.)

Egy átlagos véradás körülbelül egy órát vesz igénybe